Bagaimana Memilih Tangga Yang Sesuai?

bagaimana memilih tangga step yang sesuai

Biar saya berkongsi dengan anda bagaimana kamu boleh memilih tangga yang sesuai untuk kerja-kerja kamu di rumah, di ofis, di kilang, supaya anda tidak akan terkilan dan tersilap beli tangga kerja yang sepatutnya. Sebenarnya, kebanyankan tangga (step ladder) boleh digunakan dan sesuai untuk kerja-kerja am harian, dan pada kebiasaannya, kami akan mensyorkan pelanggan-pelanggan kami supaya membeli tangga yang lebih tinggi daripada membeli tangga yang lebih rendah. Kami akan membincangkan butir-butirnya di bawah.

Bila tersilap beli tangga yang terlalu rendah, memang panas. Tangga itu tidak boleh digunakan dan terpaksa pula cari tempat untuk menyimpan tangga yang besar dan tinggi itu pula. Lambat laun, kamu akan perasan yang memang tidak ada guna untuk tangga yang rendah itu, dan terpaksalah kamu menghadiahkan tangga tersebut kepada kawan-kawan, atau jiran yang memerlukan tangga (itu pun lah jika ketinggian tangga tersebut sesuai untuk mereka.)

Jom, kami kaji pemilihan tangga yang sesuai!

Apakah Tujuan Tangga Itu Akan Diggunakan?

Yang ini memang jelas dan ‘simple’. Tangga yang anda carikan itu, adakah ia untuk panjat ke atas untuk menukar lampu? Ataupun untuk sampai kepada kipas siling ataupun aircond, untuk andabersihkan habuk-habuk yang kian melekat kuat dan tebal? Ataupun tangga itu diperlukan untuk kerja kerja am di luar atau di dalam rumah? Sekiranya begitu, tangga aluminium adalah memadai untuk tujuan anda.

Tetapi, sekiranya tujuan anda menggunakan tangga itu adalah untuk kerja-kerja prmasangan elektrik, kerja-kerja manyambung wayar DIY, maka pilihina tangga-tangga yang dibuat dari fiberglass adalah lebih sesuai untuk anda. Fiberglass adalah sejenis bahan binaan yang kuat dan tidak akan mengkonduksi eletrik, maka sekiranya anda tersilap menyambung semasa kerja menyambing wayar, anda boleh pasti bahawa keselamatan anda tidak terancam.

Tak akan lah kamu nak kena short-circuit, kan?

Memang suatu idea bernas untuk tidak menggunalan tangga yang diperbuat dari aluminium untuk kerja-kerja eletrikal. Sekiranya anda terlupa menutup atau memutuskan power ketika menyambing wayar, anda akan terkilan dengan letupan kuat dari short circuit tersebut. Letupan short itu pasti sangat kuat. ( Memang tiada letupan short circuit yang lembut, kerana kuasa elektrik 240V to teramat kuat!)

Jadi, sekiranya tangga step yang anda perlukan akan kebanyakan masa digunakan untuk membuat kerja-kerja elektrik, pilihlah tangga fiberglass. Dan sekiranya anda perlukan tangga tersebut untuk kerja-kerja biasa, kerja am, tangga aluminium adalah memadai.

Berapa Berat Orang Yang Akan Menggunakan Tangga Tersebut?

Seterusnya, pertimbangkan berat badan orang yang akan memanjat naik dan turun tangga tersebut.

Setiap tangga step adalah direka untuk lingkungan beban dan berat yang berlainan. Pada kebiasaannya, tangga dibina untuk tahan berat bebab 90kg dan ke atas. Tetapi ada juga tangga yang ratingnya lebih rendah. Ada setengah-tengah tangga murahan buatan dari China tidak dibina dan mematuhi sebarang standard beban dab berat. Tangga seperti ini membawa risiko trial-and-error, cuba-cuba lah.

Sekiranya anda seorang gadis yang kurus dan genit, berat badan kurang dari 60kg, maka anda tidak perlu was was kerana sebarang tangga rating ringgan (light-weight) pasti tidak membawa masalah kepada anda. Pilihlah tangga yang ratingnya berat beban sekurang-kurangnya 90kg. Tangga sebegini akan biar anda rasa selamat dan tidak bergoyang sewaktu anda sedang bekerja di tempat yang tinggi.

Sekiranya and seorang lelaki yang kurus dan tegap, berat badan sehingga 80kg, tangga yang ratingnya 90kg masih boleh digunakan sekiranya kerja yang dijalankan adalah ringan. Tetapi sekiranya kerja yang anda lakukan adalah berat, banyak pergerakan, dan getaran, tangga yang ratingnya rendah adalah tidak sesuai dan “solid” untuk anda. Tangga sebegini akan bergoyang yang berasa tidak stabil sekiranya anda nak juga gunakannya. Bagi anda, tangga yang ratingnya 100kg ke atas adalah lebih. Terutamanya bila anda ingin dan sedang bekerja seorang diri. Tangga yang bergoyang kuat akan membuat anda berasa berisiko, berbahaya dan berasa tidak selamat.

Untuk lelaki besar yang ingin membuat kerja kuat seperti mengerudi, mengecat, renovation, pengubah suaian, memasang lampu, memasang tirai, pilihlah tangga yang boleh menahan berat beban sebanyak 150kg. Tangga dengan rating ini akan membuatkan anda perasaan selamat dan “solid”. Ia akan dapat menerima getaran dari kerja yang anda sedang lakukan tanpa menjadi tidak stabil dan bergoyang kuat.

Sekiranya anda menggunakan tangga step yang tidak sesuai ratingnya, anda pasti akan berasa kecewa dengan tangga step yang dibeli. Sebagai contoh, anda adalah seorang lelaki yang berat badan 95kg, dan anda menggunakan tangga step yang baru dibeli dari kedai hardware yang terdekat yang ratingnya 80kg —- biar saya bincangkan topik ini sebentar.

Rahsia Penjual Di Hardware Shop Berdekatan

Kedai hardware adalah tempat yang bagus untuk membeli barangan seperti piping, paku, skru, dan sebagainya, dan anda juga boleh membeli tangga step di sana.

Tetapi ingat, setiap kali anda membeli tangga step di sana, pekedai tidak akan memaklumkan kepada anda apakah rating tangga step tersebut. Dan pada kebiasaannya, seperti semua kedai hardware yang menjual dan memasarkan barangan kerja dan material yang berharga rendah, mereka akan menyimpan barangan jenis harga “value”. Maka, mereka akan menyimpan stok tangga step yang berharga murah. Tanga step jenis murah ini selalunya ada tangga yang buatan berkualiti, tetapi — rating berat bebanya biasanya adalah lebih murah , dalam lingkungan 80kg sahaja.

Secara amnya, hanya lelaki akan ke kedai hardware, dan biasanya mereka juga mempunyai badan yang lebih berat. Tangga step dari kedai hardware akan dapat bertahan untuk mereka yang berat 80kg dan menggunakan tangga step rating 80kg. Tetapi, bila anda membawa peralatan dan memanjat tangga, memanjat naik dan turun, tangga jenis ini akan bergoyang kuat. Tidak lama kemudian, anda akan dapati tangga step yang anda baru sahaja beli dari kedai hardware tidak boleh digunakan dan terlalu bergoyang. Dan sejurusnya, anda terpaksa keluarkan wang untuk membeli lagi satu tangga, dan kecewa terhadap terhadap tangga tersebut dan menganggap kualiti tangga step tersebut rendah.

Sebenar penerangannya mudah, suatu tangga 80kg hanya di-rating-kan untuk berat beban 80kg yang statik. Beban statik yang dimaksudkan ialah objek atau beban yang digunakan untuk “test” tangga ini tidah bergerak. Pendek kata, apabila mereka membuat “load test”, suatu beban buatan besi atau plumbum akan diletakkan di atas tangga, dan dibiarkan selama beerapa minggu. Apabila tiada pergerakan, sendi tangga step tersebut tidak akan dijejas, maka tangga itu akan kekal stabil.

Tetapi, seperti yang kami semua tahu, memang tiada orang berdiri di atas tangga tanpa pergerakan, kan? Maka, apabila tangga step tersebut ratingnya adalah tepat seperti berat badan anda, itu tidak bermaksud tangga step tersebut boleh menahan pergerakan kuat yang anda buatkan.

Apakah tangga yang sepatutnya untuk anda?

Pilihlah tangga yang rating berat bebannya sekurang-kurangnya 95kg — heavy duty. Tangga step begini akan sesuai untuk anda. Untuk kerja-kerja yang kasar, pilihlah tangga step yang ratingnya 125kg atau 150kg. Tangga seperti ini akan bertahan dan boleh digunakan lama.

Jadi, inilah caranya kedai hardware mengaut keuntungan dari tangga step. Apabila anda “order” suate tangga step, mereka akan menjual tangga step jenis harga rendah kepada anda. Tetapi sewaktu menjual tangga step tersebut kepada anda, mereka tidak akan memaklumkan rating tangga step tersebut (ada juga kes-kes dimana sales assistant kedai hardware yang tidak tahu mengenai rating tangga.) Oleh sebab, tangga step itu memang tidak sesuai untuk berat badan anda, dengan cepat sekali tangga step tersebut akan bergoyang kuat, dan perlu dibuangkan. Kedai hardware bolehlah menjual anda lagi sebuah tangga step, yang kali ini lebih mahal, kerana anda pasti akan “request” tangga yang lagi best. Mereka akan berjaya menjual anda lagi satu tangga. Jadi, mereka bukan sahaja menjual 1 tangga, tetapi 2 tangga. Okey, biarkan kami sedar bahawa apabila tangga step diperlukan, menggunakan kerusi atas meja memang tidak sesuai. Anda akan membayar lebih banyak want nila anda memilih tangga step murahan – cheapo. Dan kedai hardware dapat menjual anda 2 tangga untuk mendapatkan jumlah nilai jualan yang lebih tinggi.

Yang hairannya, ada juga customer yang akan membeli tangga rating rendah yang tidak sesuai, merosakkannya, kemudian membeli semula tangga model yang sama. Mereka akan mengulangkan proses ini. Mereka akan membeli model tangga step yang sama 3 hingga 5 kali, dan setiap kali terpaksa membuang atau menukarkannya. Alasan yang mereka beri pada kebiasaannya ialah kerana tangga tersebutlah yang mereka mampu beli. Walaupun, memang jelas yang membayar harga yang lebih tinggi untuk tangga step yang lebih baik, lebih sesuai, dan lebih kuat adalah cara yang terbaik.

Saya akan mencadangkan setiap pembeli tangga step supaya mengenal pasti rating berat beban tangga step, supaya mereka akan dapat membeli tangga yang betul, and menjimat wang pada jangka masa panjang. Ini juga boleh mengurangkan sampah dan membantu bumi kita lebih hijau.

Satu Lagi Sebab Mengapa Tangga Step Yang Rating Berat Bebannya Betul Adalah Penting

Pernah tak anda perasan ada segelintir tangga step yang permukaan step mereka bengkok? Ini sebab tangga step yang digunakan ratingnya tidak sesuai untuk orang menggunakannya. Step tangga tersebut asalah direka untuk lelaki 80kg, dan apabila lelaki 90kg berdiri di atasnya, step itu akan bengkok. Dan apabila tangga step itu bengkok, tangga itu menjadi merbahaya, tidak selamat, dan tidak boleh digunakan lagi. Jadi, itu satu lagi sebab mengapa anda perlu memilih tangga yang betul ratingnya.

Demi menjimat berapa ringgit sekarang, anda akan hilang lebih banyak lagi wang pada masa akan datang. Cuba anda bayangkan yang kamu baru sahaja menbeli tangga, agen penghantaran baru sahaja menghantar tangga baru tersebut. Dan anda membuka tangga tersebut kepada bentuk “A”, dan terus memanjat ke atas. Tangga masih baik, tetapi apabila anda sedang turun tangga, salah satu step tersebut bengkok. Tangga itu tidak boleh dipulangkan kerana masalahnya adalah tersalah pilih rating tangga.

Ini pasti membuat pengalaman membeli anda mengecawakan dan tidak gembira, dan anda marah dan berjanji tidah akan membeli tangga dari kedai hardware yang sama lagi. Dan anda terpaksa ke tempat lain mencari tangga yang lebih boleh dipercayai. Bukankah ini mencari masalah dan menyusahkan diri sendiri?

Ambil Kira Berat Barangan Yang Akan Dibawa Di Atas Tangga

Andaikan anda perlukan sebuah tangga step untuk kegunaan ofis atau gudang. Dan suatu hari, bos anda mengarah anda supaya mengemaskan kawasan simpanan barang. Anda terpaksa memikul kotak-kotak penuh dengan kertas file, parts besi keluli, memanjat tangga. Jika berat kotak tersebut berat 10kg – 20kg, berat ini akan ditambahkan dengan berat badan anda juga. Maka, sekiranya anda adalah 90kg dan kotak adalah 10kg, jumlah beban adalah 100kg. Dalam contoh ini, pilihlah tangga step yang ratingnya 150k. Pastikan anda pertimbangkan berat beban yang anda akan bawa di atas tangga tersebut. Untuk folder dan file ofis yang maximum 2 kg, ini tidak akan menjadi pertimbangan besar. Tetapi untuk bilik stor dan gudang, ambil kira berat barangan yang anda akan bawa di atas tangga step.

Bagaimana Membeli Tangga Yang Ketinggiannya Betul?

Sebelum anda membeli tangga step untuk sendiri, pertimbangkan berapa tinggi tangga step yang and perlu.

Ambil “measurement tape” dan ukur jarak di antara lantai dengan objek yang anda ingin sampai, contohnya seperti lampu bulb seperti dalam infografik ini. Kami akan mengelarkan jarak tinggi yang diukur ini sebagai “Maximum Working Height”  — Tinggi maksimum untuk bekerja.

bagaimana memilih tangga step yang sesuai

Seorang pemuda Malaysia adalah lebih kurang 1.5 meter hingga 1.7 meter tingginya. Tolak 1.0 meter daripada jarak yang “Maximum Working Height” yang diukur tadi. Katakan lampu bulb itu adalah 3.0 meter tinggi (diukur dari lantai), totak 1.0 meter, maka tinggi “A” Type tangga step yang anda perlu beli ialah 2.0 meter. Pastikan anda beli tangga step yang lebih tinggi sedikit.

Mudah kan?

Kemudian, sewaktu anda memilih tangga di laman web kami, pilihlah tangga yang tinggi “A” type sama seperti dikira tadi. Perhatikan bilangan step ( contohnya: 8 step) supaya anda akan ingat, dan boleh memilih tangga tersebut apabila and “Add to Shopping Cart” dan juga semasa “Checkout” untuk membuat bayaran.

Mengapa Anda Tidak Boleh Memijak Atas Step Paling Tinggi Tangga?

Ramai orang salah faham yang anda boleh menggunakan tangga sehingga step tertinggi. Pastikan anda membiarkan ruangan 2 step ketika anda membeli tangga. 2 step tangga ini memberi ruang untuk menyokong lutut anda dan tempat untuk memegang tangga dengan tangan.

Sentiasa elakan dari berdiri di atas step tertinggi untuk keselamat maksimum. Setiap tangga akan bergoyang kuat sekiranya anda berdiri di step tertinggi. Dan sekiranya anda tidak stabil, anda tidak dapat memegang sebarang benda dan ada risiko jatuh ke bawah. Anda pasti ingin mengelakkan diri daripada jatuh.

Apa Yang Telah Kami Belajar?

Saya telah berkongsi dengan anda bagaimana anda boleh dengan mudah sekali pilih tangga yang sesuai untuk kerja anda.

Pertimbangkan:

 • Apakah jenis kerja yang akan anda lakukan?
 • Perlukah tangga tersebut digunakan untuk kerja menyambung wayar, dan kalis elektrik?
 • Berapa berat orang yang akan memanjat tangga tersebut?
 • Berapa berat barang yang akan dipikul naik tangga?
 • Berapa tinggi tangga yang sepatutnya?
 • Tekan butang “Add to Shopping Cart” dan “Checkout” untuk membuat bayaran.

Ada Tips Yang Lain?

Pastikan anda pilih tangga yang lebih tinggi daripada “A” Type Height yang dikira. Ini akan memberi tangga step yang paling selamat and paling selamat.

Serta, anda boleh juga membeli tangga yang lebih tinggi lagi, supaya anda boleh menggunakan tangga yang same untuk tujuan lain. Ada juga lampu bulb yang tergantung lebih rendah daripada kipas siling dan aircond. Jadi, jangan pilih lampu bulb sebagai objek rujukan. Pilihlah aircond sebagai objek rujukan. Begitu, anda hanya perlu membeli 1 tangga step sahaja untuk rumah, kedai, store, ofis, atau gudang. Anda boleh sampai kepada aircond dang juga lampu bulb.

Jadi, sekarang anda sudah mahir dalam memilih tangga step, teruskan kepada kedai online kami di www.ladders-online.com.my untuk memilih tangga step anda. Click here.

Pengarang: Lok – Salah satu Pakar Tangga kami , last updated on 25 September 2015 

How to Choose a Suitable Step Ladder?

how to choose a step ladder with the right height

I am going to share with you how to really choose a step ladder that is suitable for your needs, so that you, don’t end up buying the wrong type of step ladders. Honestly, most step ladders would be suitable for your general use, and usually, we would suggest people to buy higher step ladder than lower step ladders.

The worst thing that you want is to have a step ladder that is not tall enough, and you have to figure out where to store and keep the step ladder, which is going to end up not being used. And sooner or later, you will be giving it away to your friends or neighours who need it (or someone who can make use of it.

Let’s go!

What Kind of Work that You Intend to Use the Step Ladder For

This should be pretty obvious. Are you just looking for a step ladder to reach up the lights, just to change some bulbs? Or just to reach up to the ceiling fan or airconditioner to clean the dust off the fins? Or just to reach up and do some general works? Then buying an aluminium step ladder is good enough for your purpose.

But if you intend to use your step ladder to do some general electrical, DIY wiring works, then our selection of fiberglass ladders are suitable for you. Fiberglass are non-conductive, hence in the event you made a mistake while during the wiring works, you can be sure that your safety is not being compromised.

No one wants to be electrocuted, right?

It can be a good idea to really not use aluminium ladders for electric works. If you ever forgot to turn off or disconnect the power source while wiring the lights, you will see a spark and hear a loud exploding noise. The noise is loud ( in fact, there is no soft, electrical shorting noise, as the energy is great).

So, if you are going to use your step ladder for mostly electrical works, go for a fiberglass ladder. And if you intend to use it for some normal, general usage, then stick with aluminium ladders.

What is the Weight of the Person Using the Step Ladder

Next, consider the weight of the person who is going to use the climbing up and down.

Each step ladder is built using certain load and weight range. They are typically built to withstand the load of 90 kg and above. Some cheapo China-made ladders are not built to any standards of weights, and they can be risky trial and error.

If you are slim and petite girl, weighting less than 60 kg, there is no doubt that any light-weight step ladder is going to suit you just fine. Go with a minium 90kg load rated step ladder. That would give you a solid steps while you are doing your work at heights.

If you are a slim and tough guy, weighing up to 80 kg, a 90kg rated step ladder is still fine if the work is light. But if the work is heavy with a lot of moving, and shaking, then the lowly rated step ladders is really not suitable and solid enough for you. The step ladder will be wobbly if you insist to clim on it. For you, a step ladder that is above 100kg rating, will be more suitable. Especially when you are working alone. A wobbly step ladder really give you an riskly and unsecure feeling.

For big guys doing real tough work such as drilling, painting, renovation, installing lights, curtain railings, etc, go for a step ladder that can take 150kg. These step ladders would give you the most solid feeling. It will be able to take the shock or the work that you are doing without losing stability and being wobbly.

If you are using the step ladder of the incorrect rating, you will end up dissapointed with the step ladder. Let’s say for example, you are a guy who is 95 kg, and you are using a step ladder that you bought from a common hardware stores that is rated at 80kg —- let me just reel off topic for a minute.

Tricks of the Trade at Folksy Hardware Stores

The hardware stores are great places to buy your piping materials, nails, etc, and you can also buy a stepladder there.

But bear in mind, each time you buy a step ladder there, they will not inform you what is the rating of the step ladder. And usually, like all hardware store that supply and keep low-priced materials and equipment, they would do their best to carry only value priced materials. Hence, they will also be stocking up on the low-priced step ladders. These stepladder are often times good step ladders as well, but — the load rating is generally much lower such as at 80kg only.

Generally, only men visit hardware stores, and are generally heaviliy bodied. The step ladder would work fine for those who are 80kg standing on 80kg step ladders. But when you carry your tools and climb on top, and climb up and down, the step ladder will wobble alot. Soon, you will find the step ladder that you just bought from the hardware store will be unusable and too wobbly to use. And you would have to spend money to buy another one, dismayed by the low quality build of the step ladders.

The reason is really simple, as an 80kg stepladder is actually rated for 80 kg of static load. Static load here means that the load is 80 kg and does not move around. In short, when they load test their step ladders, they place a large bodied block of metal, or lead onto the step ladder, and left it there for weeks. With no movements, the joints of the step ladders are not affected, and the step ladder will remain stable.

But as we all know, no one stands on a step ladder and does not move around, right? So, eventhough the step ladder is exactly rated for your weight, it does not mean that the step ladder can take absorb the heavy movements that you are placing on it.

What would be the right step ladder for you then? Go for one that is at least rated at 95kg heavy duty. These step ladders will be good for you. For rough work, go for step ladders that are rated 125kg or 150kg. These step ladders would tend to last a long time.

So, this is how hardware stores make their money from step ladders. When you request for a step ladder, they will sell a step ladder to you, but they will not disclose to you what is the rating of the step ladder (some store assistant don’t even know). As the step ladder is not suited for your weight, very quickly that stepladder will be too wobbly, and would have to be thrown away. Then they will be able to sell you another stepladder, a much more expensive step ladder this time around. So, instead of 1 sales, they get 2 sales instead. Let’s face it, when you need a step ladder, pilling chairs on top of table is simply not going to do it. You will end up paying more when you opt for the lower – cheapo priced step ladders. And the hardware store gets to sell you 2 step ladders for the a much higher combined sales value.

The odd thing is, some customers would wear out that unsuitably load rated step ladder, and buy the same step ladder over and over again. They would buy the same model of step ladder 3 to 5 times, and each time have to replace them. The excuse they use is usually because the step ladder is much cheaper, and that is all they can afford to pay for. Eventhough it is clear that paying up for a better and stronger step ladder is the best way to go about it.

I would suggest any step ladder purchaser to find out the load rating of their step ladder, so that you buy the correct ladder, and save money in the long run. This would also keep the world a greener place.

One More Reason Why a Correctly Load Rated Step Ladder is Important

Have you even notice some step ladders, with their steps bent? This is also because the step ladder used is not rated for the person using it. The steps are designed for 80kg, and have a 90kg man standing on it, and as soon as you step on it, the steps are bent, rendering the step ladder unsafe and unusable. Hence, that’s one more reason why you should pick the correctly rated step ladder.

Saving a few bucks now, will cause you to lose a lot more money in the future. Just imagine that you just bought you ladder, the delivery guy handed you the stepladder, and you about it up into the A shape and stepped on it going up. Everything is fine and good, and then when you go down, one of the step is bent. No return and no refunds for badly choosen ladder because the problem is not due to the ladder, rather it is due to the wrong weighting choice for the ladder.

This would only make your purchase unpleasant, and you will swear never to buy anything from that hardware store again. And you will have to go around looking for a realiable stepladder from some other places instead. Isn’t that creating unnecessary work for yourself?

Consider the Weight of the Load You are Carrying on the Step Ladder as Well

Let’s say you want a step ladder for your office or warehouse use. And one day your boss request you to go and tidy up the storage areas. You would have to carry the boxes filled with papers or metals, or parts up the step ladders. If the box is heavy, up to 10kg – 20 kg, this load add on to your body load as well. So, if you are are 90 kg, another 10 kg load added on is 100 kg. For this instance, go for a properly rated 150kg step ladder. Always consider the load that you will be carrying up the step ladder. For small office folders and files which weight 2 kg max. then this will not be a major consideration. But for storage or warehouses, do consider the weight of the load that you intend to carry on the step ladder.

How Should You Decide on the Height of the Ladder to be Purchased?

Before you start buying yourself a step ladder, consider how high a step ladder do you want to have.

Take a measurement tape and measure the distance from the ground to the object that you want to reach to, say for example a light bulb as in the infographic here. We will call this measured distance Maximum Working Height.

how to choose the ladder with the right height

As a typical Malaysia is more or less about 1.5 meter to 1.7 meter height, then just deduct 1.0 meter from your Maximum Working Height. So, let’s say for example the light bulb is 3.0 meters high, just deduct 1.0 meter, and the “A” Type Height of the step ladder that you should buy is 2.0 meter. Always buy a step ladder that is slighly higher

That is easy isn’t it?

Then as you browse through our selection of step ladders, just pick the ladder with the “A” type height. Take note of the number of steps ( eg: 8 steps) so that you can easily remember it, and you can choose it when you add it to your shopping cart and also during checkout.

Why can’t you step on the Highest Step or Rung of the Step Ladder?

There is a common mis-understanding that you can actually use a step ladder to it full-height. Always leave two step bars on when you buy a step ladder. These remaining 2 steps gives you the support for your knees and place for you to hold on to with you hand.

Always try to avoid stepping onto the highest last step of the stepladder for maximum safety. A ladder will be wobbly and shaky if you step onto the very last stepping bar of the ladder. And if you are to loose your footing, you will have nothing to grab on to, and risk falling down. And that is something you want to absolutely avoid.

What Have We Learnt?

I have shared with you the how you can easily choose a suitable ladder for the work that you are performing.

Take note of:

 • What kind of work will you be doing?
 • Does it need to be wire-works, electrical proof?
 • How heavy is the person climbing the ladder?
 • How heavy is the item you are bring up the ladder?
 • How high should the ladder be?
 • Add to the step ladder to Cart, and Checkout for payment.

Any Other Tips & Advice?

Always choose a step ladder which is higher than the calculated “A” Type Height. That would give you the safest and most stable stepping ladder.

And of course, you can also buy a step ladder is much higher, so that you can use the same step ladder for different purposes. Some lights bulbs hangs much lower than the ceiling fan, and also the air conditioner. So, rather than using lights bulbs as reference point, you can use the air-conditioner as the reference point. Then you will only need to buy 1 step ladder for your house, shop, store, or warehouse. You will be able to reach the airconditioner, and also the light bulbs.

Now that you know how to choose a step ladder, head on to our online store at www.ladders-online.com.my to choose your step ladder. Click here.

Written by: Lok – One of our ladders expert , last updated on 23 September 2015